Saksıda sebze-meyve yetiştirmeye büyük ilgi: En fazla rağbet çileğe!

Kovid-19 salgını sürecinde yaşamını şehirde sürdürüp toprakla uğraşmaya yönelenler, uygun toprak şartlarını sağlayarak evlerinin balkonlarında sebze ve meyve yetiştirebiliyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla büyükşehirlerden kırsala göç artarken, yaşamını şehirde sürdürenlerin bir kısmı toprağa dönmeye ve buna uygun hobiler edinmeye başladı.
Büyükşehirlere yakın bölgelerden aldıkları arazilere konteynır yerleştirerek buralarda tarım yapanların yanı sıra kentte yaşayıp bu imkanlara sahip olamayanlar da balkonlarında saksıda sebze ve çiçek yetiştirmeye yöneldi.

Balkonlarda da sebze yetiştiriciliği yapmak isteyenler verimli bir toprak ve doğru sulamayla balkonda, saksılarda ürünlerinden myve alabiliyorlar. Tercih edilecek ürünlere göre saksının derinliğine, genişliğine dikkat edilmeli. Toprak için de bahçe toprağının yanı sıra gübre konulması da önem taşıyor. Su tutma kapasitesini artırmak için perlit veya vermikül katıp iyice harmanlanarak bitkilerin nefes alması sağlanıyor. Her fidenin belli bir büyüme, meyve verme periyodu var.

Domates, çiçek açtıktan 65 gün sonra kızarır. Biberler 45-50 günde olgunlaşır. Derinliği ve kapasitesi küçük saksılara maydanoz, nane, roka, tere, reyhan gibi derin kökü olmayan yeşillikler ekilebilir. Patlıcan, biber, domates, salatalık gibi bitkilerin ise derin ve büyük saksılara ekilmesi gerekiyor.”