BM Genel Merkezi’nde Göbeklitepe’deki dikili taşın kopyası sergilenecek!

Şanlıurfa, Göbeklitepe’deki 5,5 metrelik dikili taşın kopyası Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde sergilenecek.
Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınağı Göbeklitepe’nin ‘D yapısı’ olarak adlandırılan bölümünde bulunan 5,5 metre yüksekliğindeki ‘P18’ numaralı dikilitaşın sert kireç taşından yapılacak kopyası, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde sergilenecek.
Göbeklitepe’nin Göbeklitepe’nin önemli bir dünya mirası olduğunu vurgulayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül “Göbeklitepe, sadece bulunduğu toprakların insanlarını değil tüm insanlığı ve dünyayı da etkileyen, insanlığın ortak mirasıdır. Göbeklitepe’de yer alan dikili taşın imitasyonunun Birleşmiş Milletlere sanat hediyesi olarak sunulacak olması Göbeklitepe için önemli bir tanıtım olacaktır.” dedi.
Türkiye’de, 2019’u “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesinin, kentin ve bölgenin turizmine büyük katkı sağladığını aktaran Beyazgül, kentin 2019 yılında turizmde rekor kırdığını da hatırlattı. Covid-19 salgınına rağmen turistlerin Göbeklitepe’yi ziyaret etmeyi sürdürdüğünü ifade eden Beyazgül, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe, pandemi döneminde bile 3 ayda 197 bin 912 yerli ve yabancı turisti ağırladı.” ifadesini kullandı.

Cilalı Taş Devri , Göbeklitepe
Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ (Yeni Taş Çağı), tarihöncesi çağlardan biridir. Bu çağ insanoğlunun dünyayı tanıyarak doğayı kullanmasının ve toplum oluşturma çabalarının başlangıç dönemidir. Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa’ya 18 kilometre mesafede Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
İlk kez 1963’te görevlilerin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarını 1995’ten bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
Bölgede şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu.
Dünyanın en eski “tapınak merkezi” olduğu ifade edilen Göbeklitepe, 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı.