ONLAR HAKLARINI SAVUNAMAZ SEN SAVUN

Bugün 4 Ekim. Asıl dikkat çekilmesi gereken, üstünde sıkı sıkı durulması gereken bir tarih. Bize emanet edilen canlarımızın haklarını savunma günümüz. Onlar kendilerini koruyamaz, savunamaz. Ama biz bunu yapabiliriz.
Aslında olaya çok basit bir yerden baktığımız zaman tüm gerçek göz önüne çıkıyor. Bu canlara ufacık bir şefkat gösterdiğimiz zaman, aslında bize çok büyük karşılıklar veriyorlar. Başlarının bir okşanmasına, bir seslenişle çağırılmasıyla minnet duyuyorlar bizlere.
Tabi ki her zaman söylediğimiz gibi, bir kap su çok şey ifade ediyor onlar için. Sokakta açlıktan, susuzluktan ölen birçok canımız var. Bir kap su, bir kap mama bir canı hayatta tutmaya yetiyor.
Bir de bu canların hakları var. Korunması gibi, eziyet edilmemesi gibi, şiddet edilmemesi gibi…
Hayvan Hakları Bildirgesi
15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi
- Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
- Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.
- Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
- Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
- Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
- İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
- Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
- Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
- Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
- Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
- Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
- Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
- Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
- Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.
Bu haklar elbette hepimizin uyması gereken, zorunlu kılınan kurallardır. Günümüzde hayvanlara uygulanan kötü davranış, sözlü veya eylemsel taciz, şiddet gibi aykırı davranışların anayasa önünde hak edilen ceza uygulanması en büyük talep ve isteğimizdir.
Bu canlar hepimize birer emanet. Emanetlerimize sahip çıkalım.!
DİLARA DEMİREL