OKUL ÖNCESİ YARATICI DRAMA’NIN ÖNEMİ!

Reklam
Reklamı Gizle

TANIM;
Çocuklarımız dünya üzerinde sahip olduğumuz en kıymetli varlıklarımız. Onlara duyduğumuz sevginin tarif edilebilir bir yanı yok. Bizlerin en kıymetlisi çocuklarımız için tabi ki de her şeyin en iyisine sahip olmasını istiyoruz. Bunların başında da eğitim geliyor. Çocuklarımızın alacağı ilk teorik eğitim olan okul öncesi eğitimde önemli rolü olan, çocuklarımızın okula olan bakış açılarını pozitif yönde etkileyen, kişilik temellerinin atıldığı bu dönemde tüm gelişim aşamalarını etkileyen uygulama ‘’yaratıcı drama’’dır.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama da çocuk oyun yoluyla öğrenme hedeflerini gerçekleştirir.

BİR ÖĞRETMEN GÖZÜNDEN YARATICI DRAMA;
İnsan doğası gereği hayatının her alanında, bulunduğu her yaşta, aldığı veya alacağı her eğitimde, öğrenmeye, gelişmeye açıktır.
Algılarımızın en açık olduğu, istek, merak, öğrenime açık olduğu dönemler ise ilk çocukluk (3-6 yaş), ikinci çocukluk (7-11 yaş) ve ergenlik dönemi (12-18 yaş ) dönemleridir. Bizler bu dönemlerde hem öğrenmeye ve bilgiye açlık yaşarken bir yandan da oyun, heyecan, keyif, kendimizi ifade edebileceğimiz alanlar isteriz. İşte burada yaratıcı drama devreye giriyor.
Yaratıcı drama yoluyla çocuklar kendilerini özgürce ve özgüvenli bir şekilde ifade ediyor. Sosyal ortamlarda aktif bireyler haline geliyor. Empati duygularını drama uygulamalarında girdikleri her farklı rolde geliştiriyorlar. Bireysel özelliklerinin olduğu bu zaman diliminde, tüm duyguları drama yoluyla hissedip karakteristik analiz yapmaya başlıyorlar.
Şuanda eğitim yolunda en zorlandığımız unsur teknolojik aletler ve sosyal mecralar. Çocuklarımızın küçük yaşta ellerine altığı bu aletler onlara yararlı bilgiler verdiği kadar tam aksi aktarımlar da yapıyor.
Yaratıcı drama ile çocuklara yeni hobi kazanımları sağlıyor, teknoloji hakkında ufak çaplı bilgiler verilip sınır koymasını sağlıyoruz. Aktif bireyler olarak iletişim kurabilme becerini geliştiriyoruz.
Bizler eğitimciler olarak yaratıcı drama’nın çocuklarımız üzerindeki olumlu gelişmelerini gözlemliyor ve bu uygulamanın yaygınlaşmasını, ailelerimizin çocuklarını yönlendirmesini tüm içtenliğimizle öneriyoruz.

BİR EBEVYN GÖZÜNDEN;
6 yaşında oğlumun eğitim hayatına 4 yaşında özel bir kuruluş ile başladık. Oğlum aile içinde gayet enerjik, canlı, aktif bir çocuktu. Fakat aile üyelerinin dışında başka bir kişi yanımızda olduğu zaman veya sosyal bir ortama girdiğimiz zaman çok fazla utangaçlık sorunu yaşıyorduk. Sürekli küçük ve dar alanlara saklanma huyu edinmişti. Okula gittiği ilk gün okulu sevdiğini her şeyin çok renkli olduğunu söyledi fakat oraya tekrar gitmek istemediğini söyledi. İlk gün olması ve okulda çok kısa bir süre durduğu için onu gözlemleme şansım olmuştu.
Okulumuz yenilikçi farklı alanlarda eğitim veren bir okuldu. Oğlum bu etkinlerde keyifli vakit geçiriyor fakat etkinlik sonrası tekrar yalnız kalma istediği olduğunu dile getiriyormuş.
Bu dönemde araştırmalar yaptım, bir psikolog ile görüşmeyi düşündüm. Araştırma yaparken bir kuruluşun çocuklar üzerinden sadece yaratıcı drama dersi verdiklerini gördüm. Görüşmeler sonucu oğlumu buraya kayıt ettirdim. Haftada 2 gün kadar eğitim aldı. Dönem sonu farklı oyunlar sergiledi. 6 ay kadar burada eğitim aldı. Ve 6 ay sonundaki değişime hepimiz hayran kaldık. Şuanda sosyal anlamda hiçbir sorun yaşamıyoruz. Bizi en çok utlu eden yönü ise arkadaşlık ilişkilerinin çok güzel olması. Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen bu uygulamanın etkilerinin hala devam etmesi çok güzel.
Bizim gibi sorunlar yaşayan ailelere kesinlikle bu tarzda uygulamalar öneriyorum.

DEĞERLENDİRME;
Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Ve geleceğimizi en iyi şartlarda tutmak istiyoruz. Bunun temeli de eğitimden geçiyor. Çocuklarımızı, eğitim hayatı boyunca onların gelişimini destekleyici etkinlere dahil etmek bu sebeple çok önemli. Çocukların hem eğlenebileceği hem de öğrenebileceği dallara yönlendirelim. Hemen hemen her ilde bu eğitimleri veren kurumlar var. Tabi ki bu kurumları da araştırıp sonuçlar doğrultusunda işlem yapmak en doğrusu.

Eğitimin en güzel haliyle, sosyal ve aktif çocuklarla geleceğimize ışık tutuyoruz. Unutmayın ki çocuk, koca karanlığın içindeki aydınlıktır. Geleceğe attığımız imzamızdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir