Türk Bilim Ekibi Antartika’da

2017’den bu yana İstanbul’dan 14 bin kilometre uzaklıkta sürdürülen çalışmalar meyvelerini veriyor.

Horseshoe Adası’nda 2019’da kurulan geçici üssün kalıcı hale gelmesi için faaliyetler ivme kazandı.

İstanbul’dan 29 Ocak’ta yola çıkan 17 kişilik Türk ekibinin ilk durağı Brezilya’nın başkenti Sao Paulo oldu.

Antarktika uçağında Şili ve Polonya’dan gelen 6 bilim insanıyla buluşan Türk ekibi, King George Adası açıklarında bulunan ve 30 gün boyunca çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos isimli araştırma gemisine zodyak botlarla geçti. Ekibin gemiye yerleşmesinin ardından lojistik ve bilimsel faaliyetlerine ilişkin ilk planlama toplantısı, sefer lideri koordinasyonunda gerçekleştirildi. Türkiye’nin ‘gezegenin kara kutusu’ olarak nitelendiren Antarktika’da bilimsel araştırmalarının sürdürülmesi noktasında önem taşıyan kalıcı üssün kurulması için gerekli olan detaylı çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanıyor. Kıtadaki kalıcı Türk üssünün 2023’te kurulması hedefleniyor.

Türkiye’nin ‘gezegenin kara kutusu’ olarak nitelendiren Antarktika’da bilimsel araştırmalarının sürdürülmesi noktasında önem taşıyan kalıcı üssün kurulması için gerekli olan detaylı çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanıyor. Kıtadaki kalıcı Türk üssünün 2023’te kurulması hedefleniyor.

4 seferle binlerce kilometre mesafede bilimsel araştırma yapabildiğini dünyaya kanıtlayan Türkiye bilimsel literatüre de önemli katkı sunmak için diğer ekiplerle yarışıyor. Konuyla ilgili, 70’ten fazla bilim insanı, araştırmacı ve uzmana bilimsel çalışma yapma olanağı veren seferler sonrasında 50’ye yakın bilimsel makale yayınlandı.

Uzaklık ve lojistik imkanların sınırlı olmasına rağmen Türkiye, Antarktika’ya 40 tonluk bilimsel ekipman, gıda ve yaşam malzemesi ulaştırmayı başardı. Daha önce Antarktika’ya düzenlenen son seferde araştırmalar sırasında çekilen 135 saatlik ham görüntüler 57 dakikalık bir belgesele dönüştürülmüştü.

Anahtar Kelime:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir